< Blogi
17.12.2021
-
Tomas Kukkonen

Uusi Futuedu - Testaa mitä osaat, Opi mitä et, Seuraa oman Futuscoresi kehitystä.

Futuedun uusi versio on julkaistu, tuoden mukanaan tarkan osaamistestin, monipuolisia harjoituksia ja alan tarkimman kuvan osaaamisesta.

Futuedun tarina

Perustimme oman koulutusyrityksemme 7 vuotta sitten. Tomas ja Karri, kaksi startup-pöhinöitynyttä toisen vuoden kauppisnörttiä, miettivät mitä arvokasta ja siistiä voisimme luoda tähän maailmaan. Kun mietimme nettopositiivisia asioita, oppiminen tuntui hienoimmalta jutulta, mitä voisi kehittää. Karri oli ollut pankissa hommissa ja todennut miten alhaisella tasolla yleinen ohjelmisto-osaaminen oli. Ja ohjelmistojahan käytetään nykypäivänä lähes kaikessa työssä! Oppiminen oli siis paitsi inspiroivaa ja siistiä, myös arvokasta.

Katsoimme Udemy:stä, että suosituimpia Excel-verkkokursseja oli myyty 20 miljoonalla. Porukka siis jopa maksoi ohjelmisto-oppimisesta! Emme osanneet koodata, mutta eihän Excel-videoiden teko voinut niin vaikeaa olla. Udemy:ssä niitä englanninkielisiä kursseja oli tarjolla sadoittain, mutta Suomessa kukaan ei ollut tehnyt (meidän mielestämme) oikeasti laadukkaita videokursseja. Tässähän olisi markkinarako, ja ilman kilpailijoita! 🥳

Teimme viisi vuotta opintojen ohella videokursseja ja kävimme myös kouluttamassa Exceliä ja Officea livenä päälle tuhannelle ihmiselle. Kuitenkin visiomme olivat korkeammalla kuin yksittäisten koulutusten vetämisessä tai Excel-videoiden tekemisessä. Kaikkein hienointa olisi kehittää oikeasti uutta ja merkittävää tapaa oppia. Koulutustapahtumista ja verkkokursseista opimme kuitenkin paljon ohjelmistojen kouluttamisesta ja visiomme paremmasta tavasta oppia verkossa lähti kytemään. Kun sitten viisi vuotta myöhemmin koulutkin oli lusittu, Tomas ei enää nähnyt mitään syytä olla toteuttamatta omaa pientä unelmaansa ja opetteli koodaamaan. Näin alkoi Futuedun taival ja muutamat verkkokurssit, sadat tunnit ja ystävien apu johtivat Futuedun ensimmäiseen versioon.

Futuedun ensimmäinen versio oli jo ihan hieno. Kaikki koulutusmateriaali koostui interaktiivisista videoista ja käyttäjän osaamisen kehitystä pystyi seuraaman varsin tarkasti. Kuitenkin käyttöliittymä oli hieman lapsenomainen ja oppimisen tärkeintä haastetta ei oltu vielä selätetty. Kaikille käyttäjille osoitettiin samaa materiaalia ja osaamista arvioitiin videoiden ei niissä opetettavien lukuisten taitojen tasolla.

Noin vuosi sitten rupesimme Koronan myllätessä vihdoin kehittämään unelmaversiotamme Futuedusta. Verkko-oppimisessa on tapahtunut viime vuosikymmenien aikana paljon. Voisi sanoa, että minkä vain taidon voi nykyään oppia verkossa. Videokurssit, lukuisat oppimisalustat, Google ja Youtube pitävät huolen siitä että kaikki tieto on kyllä saatavilla. Fokus on kuitenkin koko ajan ollut väärä. Oppimateriaalin sijaan oppimisen keskiössä tulisi olla sinä ja tarkka ymmärrys sinun osaamisesta. Oppimisen tärkeimpään kysymykseen ei vielä riittävän hyvin oltu vastattu:

Mitä sinä todella osaat?

Tähän koitamme Futuedulla vastata ja tarjota juuri sinulle kohdennettua verkkokoulutusta.

Kuinka tämän sitten teemme?

Kaiken taustalla ovat taidot

Jotta voimme arvioida käyttäjän osaamista tulee meidän ymmärtää mistä osaaminen koostuu. Futuedussa pilkomme jokaisen ohjelmiston pienimmälle merkittävälle tasolle: ohjelmistotaitoihin.

"Kuinka Pivot-taulukko luodaan?"
"Millä XHAKU-funktion argumenteilla tietoa saadaan haettua taulukosta toiseen?"
"Millä pikanäppäimellä pystyt tehokkaimmin liikkumaan Excelissä?"

Nämä ovat kaikki vain esimerkkejä yksittäisistä arvokkaista taidoista, joita osaava käyttäjä hyödyntää ajattelematta. Mutta osaamaton käyttäjä ei vielä tiedä näistä mitään. Jotta oppimista voi ohjelmistotasolla ymmärtää, tulee nämä taidot olla selkeästi määritetty. Olemme Office-ohjelmistojen kanssa vasta alkuvaiheessa, mutta jo ensimmäisessä versiossamme olemme pilkkoneet Excelin 121:een, PowerPointin 25:een, Outlookin 25:een, Wordin 20:een ja Teamsin 7:ään taitoon. (Tiedän, Teams ei koostu vain seitsemästä taidosta. Ei huolta, näitä tulee lisää! 😇)

Jokaista taitoa kuvataan palvelussamme pienellä palluralla. Alla esimerkki kuinka taidot jakautuvat Excelin osioihin.

Testaa, Opiskele, Seuraa - näin Futuedussa opitaan

Futuedussa oppiminen koostuu kolmesta vaiheesta:

  1. Testaa lähtötasosi ja selvitä mitkä taidot jo osaat
  2. Opiskele puuttuvat taidot
  3. Seuraa osaamisesi kehittymistä ohjelmistokohtaisen Futuscoren avulla

1. Testaa osaamisesi 10 minuutissa

Hyvä, eli meillä on taitoja. Mitä näillä sitten tehdään? No, aluksi käyttäjä tekee lähtötasotestin haluamistaan softista. 121 Excel taidon testaaminen järkevässä ajassa on kuitenkin aika haastavaa! Tätä varten olemme itse kehittäneet käyttäjän vastauksiin mukautuvat testimme. Kysymyksien vastaukset vaikuttavat seuraaviin kysymyksiin ja näin saamme vain muutamilla tarkoilla kysymyksillä selvitettyä kymmenien taitojen oletetun osaamisen. Ja näin sinä voit 10 minuutissa saada karkean yleiskuvan osaamistasi ohjelmistotaidoista.

2. Opiskele tekemällä, älä seuraamalla

Kun lähtötaso on saatu selville, tärkeintä on tietysti oppia ne taidot, joita ei vielä osata. Oppimista voi tapahtua monella tapaa: kokeilemalla, lukemalla, kuuntelemalla, pohtimalla, katsomalla... [lisää tähän mikä vain verbi]. Lyhyesti, ihminen on syntynyt oppimaan! Jotkut tavat ovat kuitenkin toisia parempia. Ohjelmistojen kanssa olemme todenneet, että paras tapa oppia on itse tekemällä. Sen takia kaikki opetusmateriaalimme on toteutettu interaktiivisin videoin.

Mitä interaktiivinen sitten tarkoittaa? Sen sijaan, että vain seurattaisiin vierestä, kaikki oleelliset asiat tehdään itse, suoraan videolla. Kokeile itse alta, kuinka interaktiiviset videomme toimivat (kokemus on suunniteltu tietokoneelle, mutta saat ajatuksesta kiinni myös kännykällä)

Kun videon taidot on opittu, varmistamme osaamisen monivalintakysymyksillä tai parhaassa tapauksessa ohjelmistoharjoituksin, joissa itse käytät ohjelmistoa ja syötät vastaukset palveluun, jossa ne tarkistetaan. Kun vastaus on oikein, voimme olla aika varmoja, että osaat taidon. Ja näin Futuscoresi nousee... siis mikä?!?

3. Seuraa osaamisen kehitystä Futuscorella

Kun käyttäjä oppii uuden ohjelmistotaidon serverimme kirjaa taidon osatuksi ja samalla käyttäjän ohjelmistokohtainen Futuscore nousee yhdellä. Futuscore on siis yksinkertaisesti osattujen taitojen lukumäärä. Helppoa ja selkeää ja tämän ansiosta ohjelmisto-osaamiselle löytyy vihdoin selkeä objektiivinen mittari. Ei tarvitse tyytyä vain yleiseen CV-merkintään: "Excel: Erinomainen". Futuscorella tarkka Excel-osaaminen saadaan oikeasti selvitettyä 47 / 121.

Kun osaamistesti on tehty, taitopallurat näyttävät värillä, mitä osataan ja mitä ei.

Selkeä, kaunis ulkoasu, jonka keskiössä on oppiminen

Uuden taitopohjaisen palvelumme yhteydessä päätimme suunnitella myös palvelun käyttökokemuksen ja ulkoasun täysin uusiksi.

Lähtökohtana oli, että minkään ei pitäisi tulla oppimisen tielle. Halusimme siis kokemuksesta selkeän ja puhtaan, mutta myös kauniin, jotta sitä jaksaa katsella tuntikausia ohjelmistoja oppiessa.

Voisin sepustella tähän tuntien stormauksista ja design-systeemeistä, mutta ehkä on parempi, että käyt katsomassa palvelua itse 😊

Käy siis tutustumassa ja kerro mitä tykkäät.

Tämä on meille historiallinen hetki, mutta matkamme on vasta alussa. Jo viisi vuotta sitten saimme ensimmäiset ideat siitä, mitä verkko-oppiminen voisi todella olla. Koemme, että nyt olemme vihdoin todella aloittaneet tämän matkan ja haluamme viedä tämän niin pitkälle, kuin planeetta Telluksella vain on mahdollista! Tule siis ihmeessä kokeilemaan, miltä oppimisen meidän mielestämme pitäisi tuntua ja Testaa, Opiskele ja Seuraa kuinka oma Futuscore ja osaamisesi kasvaa, kenties tehokkaammin kuin koskaan aiemmin. Voit testata lähtötasosi ilman rekisteröitymistä ja rekisteröidyttyäsi pääset opiskelemaan 5 videota ilmaiseksi.

Aloita testaamalla osaamisesi

Ja pliiiiiiis, kerro meille miltä se tuntui: tomas@futuedu.com tai karri@futuedu.com.

❤️ Tomas ja Karri = Futuedu.com

PS. Futuedu on erityisen hyvä opettamaan organisaatioita, eli olehan yhteydessä, jos kaipaat lisäesittelyä henkilöstöllenne, tiimillesi tai itsellesi.

Oletko sinä Excel-guru?

Testaa tarkasti nykyinen Excel-osaamisesi Futuedun ilmaisella osaamistestillä. Ei vaadi rekisteröitymistä.

Testaa Excel-osaamisesiTai tutustu Futueduun lisää