< Blogi
22.2.2021
-
Karri Hiekkanen

Eri Microsoft Office-paketit. Mitä eroa niillä on? Mikä kannattaa hankkia?

Microsoft tarjoaa useita eri Office-paketteja. Mitä eroa niillä on? (365, 2019, Home, Business, ProPlus, E3, Insider,...)

Microsoft on onnistunut jo pitkään sekoittamaan niin kotikäyttäjät, kuin Office-ammattilaiset erittäin sekavalla Office-tarjonnalla. Erilaisia Office-paketteja löytyy niin kotikäyttäjille, pienille ja keskisuurille yritykselle, oppilaitoksille, kuin suurille korporaatiolle.

Tällä hetkellä myynnissä olevat Office-paketit ovat:

  • Microsoft 365 Family
  • Microsoft 365 Personal
    (ennen nimellä Microsoft Office 365 Home ja Personal)
  • Microsoft 365 Business Basic
    (ennen nimellä Microsoft Office 365 Business Essentials)
  • Microsoft 365 Business Standard
    (ennen nimellä Microsoft Office 365 Business Premium)
  • Microsoft 365 Business Premium
    (ennen nimellä Microsoft 365 Business)
  • Microsoft 365 - sovellukset
    (ennen nimellä Microsoft 365 Business)
  • Office 365 E1
  • Office 365 E3
  • Office 365 E5
  • Microsoft 365 - sovellukset suuryrityksille
    (ennen nimellä Microsoft Office 365 ProPlus)
  • Microsoft 365 E3
  • Microsoft 365 E5
  • Microsoft 365 F3
  • + Omia versioita oppilaitoksille ja julkishallinnolle.

Tutustutaan nyt eri Microsoft (Office) 365 paketteihin ja niiden eroihin eri kohderyhmille. Alempaa löydät myös tarkan taulukon, jossa on avattu jokaisen Microsoft Office 365 paketin hinta ja sen sisältämät ominaisuudet.

Microsoft Office 2019 vs. Microsoft Office 365 vs. Microsoft 365

Ensimmäinen taso on eri tapa hankkia Office-sovellukset. Näitä ovat Office 2019, Office 365, sekä Microsoft 365.

Office 2019 -paketit ovat kertaostoja, jotka sisältävät tällä hetkellä uusimmat Office sovellukset eli 2019-versiot. Nämä paketit eivät päivity automaattisesti uusiin versioihin, vaan sisältävät aina kyseisen version. Uudet versiot pitää ostaa.

Microsoft 365 ja Office 365 -paketit taas ovat jatkuvia tilauksia, jotka sisältävät aina uusimmat versiot eri Office sovelluksista. Näin uusimmat ominaisuudet ovat aina käytettävissä, mutta tästä maksetaan jatkuvaa kuukausihintaa (tai vuosihintaa). 365-paketteja löytyy todella paljon ja ne sisältävät eri sovelluksia ja eri palveluja.

Office 365 → Microsoft 365 (melkein)

Juuri kun alkoi pääsemään perille eri Office 365 -paketeista, Microsoft päivitti lähes kaikki Office 365 paketit Microsoft 365 paketeiksi huhtikuussa 2020. Microsoft näki tämän ilmeisesti selkeyttävänä askeleena tulevaisuutta ajatellen. Tämä on kuitenkin ihan luontainen siirtymä, jos katsoo hieman Office-tarjonnan historiallista kehitystä.

Alkuun Microsoft Office hankittiin aina kertaostoksina, jolloin ostettiin käytännössä Officen yleisimmät softat, eli Word, Excel ja PowerPoint. Tästä seuraava askel oli Office 365 jatkuva tilaus, johon kuului näiden sovellusten lisäksi myös jatkuvia palveluita, kuten OneDrive pilvipalvelu tiedostojen tallentamiseen. Ajan kanssa Microsoft on kuitenkin lisännyt yhä enemmän uusia palveluita näihin paketteihin (kuten Teams, Bookings, Lists, Forms jne.), jotka eivät enää liity suoraan Officen alkuperäisiin sovelluksiin. Siksi siis siirtyminen Microsoft brändin alle Officesta.

Tämä muutos on varmasti ajan kanssa oikein hyvä, mutta lyhyellä aikavälillä ei ainakaan helpota Microsoftin todella monipuolista Office/Microsoft 365 tarjontaa. Varsinkin, kun tähän lisää vielä sen, että Microsoft säilytti muutamat Office 365 -tilaukset suuryrityksille, eikä siis siirtynyt täysin Microsoft 365 brändin käyttöön.

Yhteistä jokaisessa 365 tilauksessa

Aloitetaan helpoimmasta päästä, eli mitä jokaiseen 365-tilaukseen kuuluu. Kaikkiin Microsoft ja Office 365 -tilauksiin kuuluu aina OneDrive ja Office-verkkosovellukset.

OneDrive tallennustilaa tulee jokaiselle käyttäjälle vähintään 1 teratavu (pois lukien F3). Suuryrityksille suunnatuissa E3 ja E5 -versioissa tallennustila nousee 5 teratavuun per käyttäjä, kun käyttäjiä on 5 tai enemmän. Alle 5 käyttäjällä tallennustilaa on 1 teratavu.

Officen verkkosovellukset (joihin pääsee käsiksi osoitteesta https://office.com) kuuluvat myös jokaiseen 365-tilaukseen. Nämä versiot ovat ihan käteviä nopeisiin muokkauksiin, mutta käytettävyys on kuitenkin vielä kaukana työpöytäsovelluksista. Tästä poiketen Outlook, jonka verkkoversio on yksinkertaisuudessaan jopa työpöytäsovellusta parempi (vaikkakin paljon rajoittuneempi).

Office-paketit perhe- ja yksityiskäyttöön

Yksityiskäyttöön Microsoft tarjoaa mahdollisuuden hankkia Office-paketin joko kertaostona tai 365-tilauksena.

Kertaostona yksityiskäyttöön voi hankkia Office 2019 Home & Business version. Tämä versio sisältää käyttöoikeuden yhteen laitteeseen ja sisältää perinteiset Office-sovellukset: Excel, PowerPoint, Word, Outlook ja OneNote.

Jatkuvana 365-tilauksena voi hankkia Microsoft 365 Personal tai Family versiot (aiemmin nimellä Microsoft Office 365 Personal ja Office 365 Home). Molemmat 365-paketit sisältävät aina uusimmat versiot seuraavista Office-sovelluksista: Excel, PowerPoint, Word, Outlook, Publisher (vain PC), Access (vain PC) sekä Skype ja OneDrive (1 TB tallennustilaa) -palvelut.

Kaikki sovellukset voi asentaa kaikille eri laitteille (tietokone, tabletti ja älypuhelin). Personal ja Family -pakettien ero on käyttäjien määrä. Personal on yhdelle henkilölle ja Family on maksimissaan kuudelle henkilölle, jotka ovat samaa perhettä.

Office-paketit yrityskäyttöön

Yrityksetkin voivat hankkia Office paketin kertaostoksena tai erilaisina 365 -tilauksena. Office 2019 Home & Business versio on vastaa kuin Home & Business.

Microsoft on jakanut yritystarjonnan kahteen ryhmään: pienet ja keskisuuret (Pk) yritykset sekä suuryritykset. Pk-yrityksille tarjolla olevat paketit ovat kaikki nykyään Microsoft 365 -brändin alla. Niiden maksimikäyttäjämäärä on 300 ja ne sisältävät hieman vähemmän laitteiden ja turvallisuuteen hallintaan tarkoitettuja ominaisuuksia, kuin suuryrityksille tarkoitetut versiot.

Pienet ja keskisuuret yritykset

PK-yrityksille suunnatut versiot ovat nykyään:

Business Basic -versio ei sisällä Office -sovelluksien työpöytäsovelluksia, vaan on tarkoitettu lähinnä kommunikointiin sähköpostin, Teamsin ja SharePoint/OneDrive -avulla. Tästä vastakohtana taas on Microsoft 365 -sovellukset, jotka sisältävät Officen työpöytäsovellukset, mutta ei sähköpostia, Teamsia tai SharePointia.

Business Standard ja Premium versiot sisältävät työpöytäsovellukset, sekä kaikki kommunikointiin tarkoitetut sovellukset. Näiden suurin ero on, että Premium versioon kuuluu myös Windows 10 Business lisenssi, sekä enemmän turvallisuusominaisuuksia, kuten Azure Active Directory ja Intune.

Suuryritykset

Nimestään huolimatta, Microsoftin suuryrityksille tarkoitetut palvelut toimivat erinomaisesti myös pienemmille yrityksille. Meilläkin on (Futuedussa) käytössä Microsoftin suuryritys-versio, vaikka yrityksemme onkin vielä pieni.

Suuryrityksille on Microsoft 365 -versioiden lisäksi tarjolla vielä muutamat Office 365 -versiot. Tämänhetkinen tarjonta suuryrityksille on:

Myös suuryrityksille on tarjolla versio, Office 365 E1, joka sisältää vain kommunikointiin tarkoitetut palvelut (sähköposti, Teams, SharePoint ja OneDrive), ilman Officen täysiä työpöytäversioita. Tämän vastakohtana on Microsoft 365 -sovellukset suuryrityksille, joka sisältää Office sovellusten työpöytäversiot, mutta ei kommunikointipalveluita (paitsi OneDriven).

Näiden lisäksi löytyvät E3 ja E5 (etuliite tulee englannin kielen sanasta Enterprise, eli suuryritys) -versiot sekä Microsoft 365, että Office 365 -paketteina. Selkein ero on, että Microsoft 365 -versioihin kuuluu Windows 10 Enterprise tai Enterprise 5 -lisenssi ja Office 365 -versioihin ei. Microsoft 365 -versiot sisältävät myös enemmän turvallisuuteen ja laitteiden hallintaan tarkoitettuja ominaisuuksia ja palveluita.

E5-versioon kuuluu myös Power BI:n pro -versio. Power BI on Microsoftin data-analytiikkatyökalu, jonka Pro-version voi hankkia myös erikseen hintaan 8,40 € per kk.

Loput Office-paketit (F3, julkishallinnolle ja oppilaitoksille jne.)

Loput Microsoft-paketit ovat suunnattu tietyille organisaatioille. Näitä ovat mm. julkishallinnolle ja oppilaitoksille suunnatut versiot.

Näistä relevantein yrityksille on F3-paketti, joka on suunnattu etulinjan eli asiakaspalvelun ja tuotannon työntekijöille (englanniksi "Firstline" , josta F-etuliite). F3-paketti on suunniteltu käytettäväksi vain kommunikointiin ja se sisältääkin näistä tärkeimmät ominaisuudet, eli sähköpostin ja Teamsin. Myös Officen verkkoversiot kuuluvat pakettiin, mutta tämä on selkeästi toissijainen asia, sillä esim. OneDrive tilaa on vain 2 gigatavua. F3-pakettiin kuuluu myös laajasti turvallisuus- ja laitehallinnan ominaisuuksia.

Tiivistelmä Office 365 -pakettien eroista

Alta löydät Excelillä tehdyn tiivistelmän eri 365-paketeista. Toivottavasti viimeistään tämä havainnollistaa hieman Microsoftin (Office) 365-tarjontaa. Taulukon alla on vielä lisätietoa sovellusten välisistä eroista.

Eri versiot sovelluksista

Eri pakettien lisäksi myös pakettien sisällä olevien sovellusten versiot eroavat hieman toisistaan. Nämä erot liittyvät lähinnä Exceliin ja Teamsiin.

Excel sovellusten erot

Pk-yrityksille ja suuryrityksille tarkoitetuissa Excel-versioissa on hieman eroja ominaisuuksissa. Suurimmat erot löytyvät datan käsittelyssä. Excelin Power-työkalut, eli Power View, PowerMap ja Power Pivot löytyvät vain suuryritysten versioista (Microsoft 365-sovellukset suuryrityksille sekä Microsoft / Office 365 E3 ja E5). Power Query, jolla automatisoidaan datan hakemista ja käsittelyä, löytyy nykyään kaikista Excel-versioista, mutta suuryrityksillä on useampia datalähteitä, joita ei Pk (tai yksityishenkilöille suunnatuissa) -versioissa ole.

Eri Microsoft Teams versiot (Teams for personal life, Teams free ja Teams for work)

Microsoft Teams on myös laajentunut viime vuosina työpaikkojen ulkopuolelle. Tässäkin Microsoft on vähän huonosti onnistunut selkeyttämään mitä eri Teams versiot ovat.

Teams for work on siis työpaikoille suunnattu (alkuperäinen) Teams ja se tulee mukana kaikissa Microsoft ja Office 365 tilauksissa, paitsi Microsoft 365 sovellukset ja sovellukset suuryrityksille -versioissa.

Teams free on ilmainen Teams for work -versio. Tämä on rajoitettu versio ja suunniteltu Teams for work -version kokeiluun.

Teams for personal life on irrallinen Teams, joka on suunnattu perheiden, kavereiden ja muiden ryhmien käyttöön. Tämän version käyttäminen onnistuu ilmaiseksi Microsoftin tunnuksilla.

Eri Teams versioiden väleillä kommunikointi ei onnistu. Eli Teams for work toimii vain muiden Teams for work -version käyttäjien kanssa, kuten myös Free ja For personal life.

Office Insider

Microsoft tarjoaa myös pääsyn Office Insider -ohjelmaan, jossa pääsee testaamaan uusimpia versioita Office-sovelluksista ennen niiden virallista julkaisua. Insider-ohjelma on saatavilla sekä yksityis- että yrityskäyttäjille.

Tätä harkitessa kannattaa muistaa, että nämä uudet ominaisuudet eivät ole vielä täysin valmiita, ja voivat aiheuttaa ongelmia sovellusten toimivuudessa ja luotettavuudessa. Toisin sanoen: ei suositella työkäyttöön.

Toivottavasti tämä artikkeli selkeytti Microsoftin laajaa Office-tarjontaa. Jos olet kiinnostunut hankkimaan Officen, pääset eri versioiden Microsoft-sivuille sekä upotetusta Excelistä, että artikkelin linkeistä. Saamme linkkien kautta suoraan Microsoftilta ostetuista tilauksista pienen komission.

Oletko sinä Excel-guru?

Testaa tarkasti nykyinen Excel-osaamisesi Futuedun ilmaisella osaamistestillä. Ei vaadi rekisteröitymistä.

Testaa Excel-osaamisesiTai tutustu Futueduun lisää