< Blogi
10.1.2020
-
Karri Hiekkanen

Eri Microsoft Office-paketit. Mitä eroa nillä on? Mikä kannattaa hankkia?

Microsoft tarjoaa useita eri Office-paketteja. Mitä eroa niillä on? (365, 2019, Home, Business, ProPlus, E3, Insider,...)

Microsoft on onnistunut jo pitkään sekoittamaan niin kotikäyttäjät, kuin Office-ammattilaiset erittäin sekavalla Office-tarjonnalla. Erilaisia Office-paketteja löytyy niin kotikäyttäjälle, pienyritykselle, oppilaitokselle, kuin korporaatiolle.

Tällä hetkellä myynnissä olevat Office-paketit ovat:

 • Microsoft Office 2019 Home & Student
 • Microsoft Office 2019 Home & Business
 • Microsoft Office 365 Home
 • Microsoft Office 365 Personal
 • Microsoft Office 365 University
 • Microsoft Office 365 Business
 • Microsoft Office 365 Business Premium
 • Microsoft Office 365 Business Essentials
 • Microsoft Office 365 ProPlus
 • Microsoft Office 365 E1
 • Microsoft Office 365 E3
 • Microsoft Office 365 E5
 • Microsoft Office 365 F1
 • Microsoft 365 Business
 • Microsoft 365 E3
 • Microsoft 365 E5
 • Microsoft 365 F1

Yritän tässä blogissa avata eri pakettien sisältöä ja niiden logiikkaa.

Microsoft Office 2019 vs. Microsoft Office 365 vs. Microsoft 365

Ensimmäinen taso on eri tuotekokonaisuudet. Näitä ovat Office 2019, Office 365 sekä Microsoft 365.

Office 2019 -paketit ovat kertaostoja, jotka sisältävät tällä hetkellä uusimmat Office sovellukset eli 2019-versiot. Nämä paketit eivät päivity automaattisesti uusiin versioihin, vaan sisältävät aina kyseisen version. Uudet versiot pitää ostaa.

Office 365 -paketit taas ovat jatkuvia tilauksia, jotka sisältävät aina uusimmat versiot eri Office sovelluksista. Näin uusimmat ominaisuudet ovat aina käytettävissä, mutta tästä maksetaan jatkuvaa kuukausihintaa. Office 365 paketit sisältävät eri sovelluksia ja eri palveluja (kuten Exchange-sähköpostin) eri tarpeisiin.

Microsoft 365 -paketit ovat jatkuvia tilauksia, jotka sisältävät Office 365 -paketin lisäksi suojatoimintoja sähköpostin ja tiedostojen turvaksi ja laitteiden hallinnan. Nämä paketit ovat siis tarkoitettu yrityksille kokonaisvaltaiseen tietokoneiden ja sovellusten hallintaan.

Tässä blogissa keskitytään Office-paketteihin.

Office-paketit yksityiskäyttöön

Yksityiskäyttöön Microsoft tarjoaa useita eri Office-paketteja, kertaostona tai 365-tilauksena.

Kertaostona yksityiskäyttöön voi hankkia Office 2019 Home & Student tai Home & Business versiot. Home & Student versio sisältää yhden kotikäyttöoikeuden yhteen laitteeseen ja sisältää perus Office-sovellukset: Excel, PowerPoint, Word ja OneNote. Home & Business versio sisältää samat Office-sovellukset, sekä Outlookin, mutta myös oikeuden kaupalliseen käyttöön.

Jatkuvana 365-tilauksena voi hankkia Office 365 Personal ja Office 365 Home -paketit. Molemmat 365-paketit sisältävät aina uusimmat versiot seuraavista Office-sovelluksista: Excel, PowerPoint, Word, Outlook, Publisher (vain PC), Access (vain PC) sekä Skype ja OneDrive (1 TB tallennustilaa) -palvelut. Kaikki sovellukset voi asentaa kaikille eri laitteille (tietokone, älypuhelin). Personal ja Home -pakettien ero on käyttäjien määrä. Personal on yhdelle henkilölle ja Home on kuudelle henkilölle, jotka ovat samaa perhettä.

Office-paketit yrityskäyttöön

Kertaostoksena yritykset voivat hankkia Office 2019 Home & Business version tai erilaisia Office 365 tai Microsoft 365 -tilauksia.

Microsoft kohdistaa Office 365 Business ja Business Premium versiot pienille ja keskisuurille yrityksille. Maksimi käyttäjämäärä on 300. Suuremmat käyttäjämäärät vaativat suuryrityksille tarkoitetun E-paketin (E1, E3 jne.). Microsoft 365 -paketit eivät ole rajattuja.

Office-sovellukset ilman sähköpostia (ja muita palveluita)

Office 365 Business -paketti sisältää Office-sovellukset Excel, PowerPoint, Word, Access (vain PC) ja OneDrive-tallennuspalvelun.

Office 365 ProPlus -paketti sisältää samat sovellukset kuin Office 365 Business -paketti ja Publisherin (vain PC). Suurin ero on Excelin "pro"-versio (josta lisää alhaalla).

Office-sovellukset ja sähköposti (ja muut palvelut)

Office 365 Business Premium -paketti sisältää kaikki perussovellukset (samat kuin Office 365 Business), sekä Exchange, SharePoint ja Teams -palvelut. Tämä onkin ensimmäinen "kokonaisvaltainen" Office 365 -paketti yrityksille.

Office 365 E3 -paketti on taas suuremmille yrityksille tarkoitettu palvelu ja sisältää Office 365 Business Premiumin sovelluksien lisäksi Publisherin (vain PC), sekä Yammer ja Stream -palvelut. Näiden lisäksi Excel on ProPlus-tasoinen (tästä lisää alhaalla).

Office 365 E5 -paketti on kaikista Office-paketeista kattavin. Se sisältää E3-paketin sovellusten lisäksi Power BI -sovelluksesta Pro-version (Power BI:n perusversio on kaikille ilmainen).

Pelkät palvelut

Edellisten pakettien lisäksi on mahdollista hankkia myös vain palvelut, ilman työpöytäsovelluksia.

Office 365 Business Essentials sisältää Exchange-sähköpostin, OneDrive:n, SharePoint:in ja Teams:in.

Suuryrityksille (enterprise) suunnattu Office E1 sisältää samat palvelut kuin Business Essentials, sekä Yammer:in ja Stream:in.

Office Insider

Microsoft tarjoaa myös pääsyn Office Insider -ohjelmaan, jossa pääsee testaamaan uusimpia versioita Office-sovelluksista ennen niiden virallista julkaisua. Insider-ohjelma on saatavilla sekä yksityis- että yrityskäyttäjille.

Tätä harkitessa kannattaa muistaa, että nämä uudet ominaisuudet eivät ole vielä täysin valmiita, ja voivat aiheuttaa ongelmia sovellusten toimivuudessa ja luotettavuudessa. Toisin sanoen: ei suositella työkäyttöön.

Loput Office-paketit (F1, University jne.)

Loput Office-paketit ovat tarkoitettu tietyille käyttäjäryhmille. Näitä ovat mm. Office University, joka on nimensä mukaan tarkoitettu korkeakoulujen käyttöön. F1-paketti taas on suunnattu "Firstline" eli "asiakaspalvelun ja tuotannon" työntekijöille.

Office sovellusten erot

Sen lisäksi, että eri Office-paketit sisältävät eri sovelluksia ja palveluita, myös itse sovellukset voivat erota toisistaan. Varsinkin yrityskäytössä Business ja ProPlus -versioiden välillä on eroja Excelin ominaisuuksissa.

Suurimmat erot löytyvät datan käsittelyssä. Excelin Power-työkalut, eli Power View ja Power Pivot löytyvät vain ProPlus versioista (ja E3, E5). Power Query, jolla haetaan dataa, löytyy molemmista, mutta ProPlus sisältää useampia datalähteitä, joita Business versiossa ei ole.

Tiivistelmä Office 365 -pakettien eroista

Alla vielä Excelillä tehty tiivistelmä eri Office 365 -paketeista. Toivottavasti viimeistään tämä havainnollistaa hieman Microsoftin Office (365)-tarjontaa.

microsoft office pakettien erot

Nosta tietotyösi seuraavalle tasolle

Nosta Microsoft Office osaamisesi seuraavalle tasolle henkilökohtaisesti räätälöityjen verkkokurssien ja viikottaisten webinaari-koulutusten avulla.

Tutustu Futueduun
Tai kokeile ilmaiseksi